Partner za profesionalce.

Kontaktirajte nas

info@velpro.hr
01 2402 600

(pon-pet 6-16h, subotom 7-12h)

© Velpro 2021. Sva prava pridržana.

Povratak na novosti
Smanjenje jednokratne plastike

1/5/2021

Smanjenje jednokratne plastike

Cilj je smanjiti utjecaj plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na okoliš i promicati prijelaz na ekološki održivi razvoj.

Uvode se kombinacije mjera prilagođenih proizvodima obuhvaćenim direktivom, uključujući zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na razini cijele EU kad god postoje alternative.

Na temelju direktive moraju se zabraniti sljedeći proizvodi od plastike:

pribor za jelo (vilice, noževi, žlice, štapići za jelo)

tanjuri

slamke

štapići za uši

štapići za miješanje napitaka

štapići namijenjeni pričvršćivanja na balone

spremnici za hranu izrađene od ekspandiranog polistirena

proizvodi od oksorazgradive plastike

Zemlje EU također su dužne ambiciozno i kvantitativno smanjiti potrošnji određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje ne postoji alternativa (šalice za piće, uključujući poklopce i zatvarače te spremnike pripremljene hrane za neposrednu konzumaciju) do 2026. godine.

Direktivom se postavlja cilj za skupljanje od 90 % recikliranja plastičnih boca do 2029. godine. Boce trebaju sadržavati najmanje 25 % reciklirane plastike u svojoj proizvodnji do 2025. godine (za PET boce) i 30 % do 2030. (za sve boce).

Ova direktiva osvještava potrošača na odgovorno ponašanje i razmišljanje o utjecaju neodgovarajućeg zbrinjavanja jednokratnog plastičnog otpada na prirodu i okoliš. Osim toga, potiče potrošače na sve veće korištenje alternativnih proizvodima za višekratnu upotrebu, a sve u svrhu smanjenja otpada od plastičnih proizvoda.